ผญา คติสอนใจประจำวันที่ 3 พฤษภาคม 2568:: อ่านผญา 
เกลี้ยงแต่นอก ทางในเป็นหมากเดื่อ หวานนอกเนื้อ ในส้มดั่งหมากนาว แปลว่า ข้างนอกเกลี้ยง ข้างในเป็นมะเดื่อ เนื้อด้านนอกหวาน ด้านในเปรี้ยวดั่งมะนาว หมายถึง อย่าเป็นคนหน้าเนื้อ ใจเสือ ปากปราศรัย น้ำใจเชือดคอ


  ค้นหาสาธุการ ปลาร้านอกไห  

หน้า: 1  
  โพสต์โดย   16) ซุบเห็ดตะไค  
  or    คห.ที่7)       [ไปที่ความเห็นนี้ ในกระทู้นี้]  
  ศิษย์ใหม่ไร้วรยุทธ์

ภูมิลำเนา : ขอนแก่น
เข้าร่วม : 02 ก.ย. 2552
รวมโพสต์ : 1
ให้สาธุการ : 0
รับสาธุการ : 3060
รวม: 3060 สาธุการ

 
คุณกระบี่โลหิต:
มาถึงการเฮ็ดซุบเห็ดตะไคเสียทีเนาะ ว่าสิเฮ็ดมาหลายมื่อแล้ว สำหรับการเฮ็ดนั้นกะสามารถเฮ็ดได้หลายวิธี เช่น เอาเห็ดตะไคมาต้มใส่น้ำปลาแดกแล้วเอามาซุบ หรือ แกงเห็ดตะไคไส่นำกันกับเห็ดอื่นๆที่เฮาไปหาเก็บมาได้ แล้วพอสุกแล้วกะทาวเอาแต่เห็ดตะไคมาซุบ เห็ดอื่นกะกินเป็นแกงเห็ด ส่วนวิธีที่นิยมที่สุด กะคือ เอาเห็ดตะไคมาจี่หรือย่างไฟให้สุกหอมแล้ว จั่งค่อยเอามาซุบ ส่วนวิธีเฮ็ดนั่นกะมีดังนี้

๑.ไปหาเก็บเห็ดมา อั่นนี่ต้องเข่าโคกเข่าป่าไปหาเก็บมา เก็บเอาแต่ดอกหนุ่มๆเด้อ ส่วนดอกเฒ่าที่มันหอมๆอย่าไปเก็บเอามา จ่งไว้ให่มันแพร่พันธุ์ต่อไป  ส่วนบ้านได๋บ่มีโคกบ่มีป่า กะไปหาเก็บอยู่ตลาดกะได้ นำตลาดเซ้าตลาดแลง แต่ว่าราคาของเห็ดตะไคสิแพงจักหน่อย บ่ถืกคือเห็ดเฟียง แต่ถ่าหาซื่อเห็ดตะไคบ่ได้ กะซื่อเห็ดเฟียงไปซุบโลด


๒.เมื่อได้เห็ดมาแล้ว ควรสิได้จักสิบดอกขึ้นไปเด้อ  แล้วกะต้องเอามาล้างน้ำให้สะอาดเสียก่อน เพราะถ้าบ่ล้าง เวลาเอามาเฮ็ดแนวกิน มันสิแหย๋ แต่ว่า เห็ดตะไคกะล้างบ่อยากดอก บ่คือเห็ดปลวกไก่น้อย แม่นสิล้างดีปานได๋กะยังแหย๋อยู่คือเก่า ล้างหล่อนแล้วกะวางไว้ให้สะเด็ดน้ำก่อน

๓.หลังจากเห็ดตะไคสะเด็ดน้ำดีแล้ว กะไปจี่ หรือใส่เหล็กย่าง ย่างเทิงถ่านไฟกะได้ อย่าสะใช้ไฟแฮงหลายมันสิไหม้ก่อนสุก ขณะปิ้งกะปิ้นดู๋ๆ ปิ้งจนเห็ดตะไคสุก สิมีกลิ่นหอม ห้อม หอม หอม ฮ่วย ฮวย ได้กลิ่นแล้วน้ำลายไหลจ้ากๆพุ่นหละ ผู้ลังคนอดบ่ได้ กะบี๋มาซีมเบิ่งจักหน่อยกะได้ แต่อย่าซีมหลายเด้อหละ ซั่ววะสิได้ซุบ หลือสองดอก สิกินบ่อิ่มเด้อ ในขณะที่ปิ้งเห็ด เฮากะเอาบักพริกดิบ มาจี่จักห้าหกหน่วย เอาหัวผักบั่วจี่ใส่จักหัวกะดี

๔.เมื่อจี่เห็ดไค บักพริกดิบ พร้อมแล้ว กะเอาบักพริกที่จี่แล้วมาตำ ใส่กระเทียมจักหน่อย ใส่หัวผักบั่วที่จี่ไว่ ตำใส่กันให้แหลก แล้วกะเอาเห็ดตะไคที่จี่แล้วมาตำใส่กันให่มุ่นดี

๕.พอทุกอย่างเข้ากันดีแล้ว กะมาปรุงรส ด้วยน้ำปลาแดกหรือน้ำปลากะได้ ถ้ามันผงหลายกะเอาน้ำหยอดจักหน่อย ผู้ลังคนมักส้ม กะบีบน้ำบักนาวใส่นำ หลังจากนั่นกะซีมเบิ่ง ถ้าแซบแล้วกะโอ เค ถ้ามันบ่นัวปานได๋กะเทผงชูรสใส่จักหน่อย หลังจากนั่นกะเด็ดผักหอมหรือสะระแหน่ใส่นำเพื่อกลิ่นหอม

๖.ซุบแล้วๆกะตัก ซุบเห็ดตะไค ใส่ถ่วย หาพาเข่าลง เก็บผักกะถินมา หน่อข่าอ่อนที่ต้มใว้กะเอามากินกับคือกันเด้อ เข่าที่นึ่งไว่โดนหลายจนเยี่ยยแล้ว กะเอามาอุ่นไหม่แหน่เด้อ สิได้ปั้นเข่าฮ้อนๆ คุ่ยกับซุบเห็ดตะไค หอมฮ่วยฮวย แซบอีหลี


มา มา มาเด้อ ซุผู้ซุคน มากินเข่ากับซุบเห็ดตะไคนำกัน เฮียนได๋มีลวกผัก กะถือมานำเด้อ

โอะ โอะ เกือบลืม ก่อนสิกินเข่ากะให่ แก้เบียร์จักแก้วสองแก้วก่อนเด้อ ส่มปากมาหลายมื่อแล้ว.......

 
 
สาธุการบทความนี้ : 306 ครั้ง
จากสมาชิก : 0 ครั้ง
จากขาจร : 306 ครั้ง
 
 
  02 ก.ย. 2552 เวลา 16:33:10  
   ขึ้นบน ลงล่าง  
 
         

  หน้า: 1

   

Creative Commons License
ซุบเห็ดตะไค --- เว็บบอร์ดอีสานจุฬาฯ