ผญา คติสอนใจประจำวันที่ 16 สิงหาคม 2561:: อ่านผญา 
ว่าโตกะคัก เพิ่นแห่งกะด้อ ว่าโตนั่งจ้อก้อ เขานั่นแฮ่งนั่งตอ แปลว่า คิดว่าตนเก่ง ผู้อื่นกลับสุดยอด ตนได้นั่งพื้น ผู้อื่นกลับได้นั่งตอ หมายถึง เหนือฟ้ายังมีฟ้า ไม่พึงหยิ่งโอ้อวดว่าตนเก่งกว่าผู้อื่น

นิทานพื้นบ้านอีสาน  

นิทานก้อม...บทนำ (นิทานพื้นบ้าน---อีสานจุฬาฯ)
รวมเรื่องขำขัน

  หน้าก่อน หน้าถัดไป
บทนำ

     นิทานก้อม คือ นิทานขนาดสั้น นิทานที่บ่ยาว แล้วกะมักสิเป็นเรื่องสนุกสนาน ฟังแล้วเป็นตาอยากหัว เรื่องราวส่วนใหญ่ กะมักสิเป็นเรื่องล้อเลียนคนผู้ลังคน ที่เฮ็ดโตบ่ปกติ หรือเฮ็ดอีหยังผิดๆ พลาดๆ เซ่อๆ ซ่าๆ เรื่องราวหน้าแตก ประเภทนี้ล่ะ... เรื่องหน้าแตก เรื่องเปิ่นๆ ป่วงๆ ของผู้นั้นผู้นี้หรือว่าของผู้อื่น คนเฮามักฟัง ฟังแล้วกะขบขันอยากหัว เป็นการคลายเครียด ไปนำนั่นล่ะ

     นิทาน ซุมนี้ เว้าบ่ดน กะถึงจุดอยากหัว พอพากันหัวแล้วๆ นิทานกะจบ เว้าสั้นๆ เว้าเหี้ยนๆ เว้าก้อมๆ กะเข้าใจ พอเข้าใจ นิทานกะจบพอดี กะเลยได้ซื่อว่า นิทานก้อม นั่นล่ะ

     แต่ว่า ฮ่าลังเทื่อ.. ฮ่าลังเรื่อง มันกะมีหม่องหัวอยู่หลายหม่องน้อ คนเว้า เว้าไปๆ พอฮอดหม่องหัว คนฟังกะพากันหัวเอาโลด หัวย่อนมันตลก หัวเองโดยบ่ต้องค็วก.... หัวให้มันถืกจังหวะเด้อล่ะ... อย่าสะหัวลัดเด้อ เดี๋ยวเขาสิว่า เส้นตื้น เด้ ..... หรือว่าอย่าสะหัวทีหลังเด้อ เดี๋ยวเขาสิหาว่า เส้นเยิ่น เด้อ สิบอกให่

 

   
   
สมบัติ
ศรีสิงห์
   
ตุลาคม
๒๕๔๖

  หน้าก่อน หน้าถัดไป

 
Creative Commons License

ชมรมอีสานจุฬาฯ... นิทานพื้นบ้านอีสาน